Evangelium v ​​češtině

Больше
6 мес 1 неделю назад #182272 от Андрей Владимирович Афанасьев
Evangelium je termín, který se vztahuje k prvním čtyřem knihám Nového zákona v Biblii. Tyto knihy jsou známy jako evangelia a obsahují zprávy o Ježíši Kristu, jeho učení a jeho životě.

Slovo evangelium pochází z řeckého slova euangelion, což znamená "dobrou zprávu". Toto slovo bylo používáno v antickém Řecku pro označení zpráv o vítězství v bitvě nebo o narození nového krále. V křesťanském kontextu se tento termín používá pro označení zprávy o spasení, které přináší Ježíš Kristus.

První evangelium, které bylo napsáno, je Evangelium podle Marka. Následují Evangelium podle Matouše, Evangelium podle Lukáše a Evangelium podle Jana. Tyto knihy byly napsány v období mezi lety 70 a 100 n. l.

Každé evangelium se zaměřuje na různé aspekty Ježíšova života a učení. Evangelium podle Matouše se zaměřuje na to, že Ježíš je Mesiáš, očekávaný židovský král. Evangelium podle Marka se zaměřuje na Ježíšovu službu a jeho poslání jako Božího Syna. Evangelium podle Lukáše se zaměřuje na Ježíšovu milost a soucit s chudými a slabými. Evangelium podle Jana se zaměřuje na Ježíšovu božskou povahu a jeho vztah k Otci.

Evangelia obsahují mnoho známých příběhů, jako je například narození Ježíše Krista, jeho křest v řece Jordán, jeho zázraky, jeho učení a jeho smrt na kříži. Tyto příběhy jsou důležité pro křesťany, protože ukazují, jak Ježíš Kristus přinesl spasení a jak mohou lidé najít věčný život prostřednictvím víry v něj.

Evangelia jsou nejen důležitou součástí křesťanské víry, ale také mají kulturní a historický význam. Tyto knihy ovlivnily umění, literaturu a filozofii po celá staletí. Evangelia jsou také důležitým zdrojem pro studium historie a kultury prvního století.

a8men8.blogspot.com

Модераторы: Тарас